![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWKqEdsQ6W0lvA7f7k9gp_OC9XKvwOCF_xdUv7yinsuVLMjRNB6ii9Dw2f5cFX8IeHmFFxuE_7bn5Pni0AZNggv4sC25QJF8x_f2F4zQEqUym2152L-vde9w7KKxPG_eM-o48N8RdOR2j9/s320/lemak+cili+api.jpg)
700 gm daging lembu batang pinang - Diperap garam serbuk kunyit, kemudian bakar dalam
ketuhar sehingga masak
ketuhar sehingga masak
2 batang serai - ketuk
2 keping asam gelugor
500 ml santan pekat
1 cawan air
1 helai daun kunyit
15 tangkai cili api
1 cm kunyit hidup
5 ulas bawang merah- dikisar
3 cm halia
garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN :
1. Daging yang telah di bakar dipotong nipis
2. Di dalam periuk masukkan air bersama serai, asam gelugor, daun kunyit dan bahan yang telah dikisar sehingga mendidih .
3. Kemudian masukkan santan pekat tadi, biarkan seketika selama 2 hingga 3 minit
4. Masukkan daging berserta garam secukupnya . Setelah kuah masak lemak tadi sedikit pekat . Tutup api dan sedia dihidangkan .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan