BAHAN-BAHAN :
10 Biji bawang merah
10 Ulas bawang putih
2 Bungkus kecil serbu kari ( den pakai Baba's pasal lebih ummpphh ) campur dengan air-jadikan pes
1 Sudu besar cili mesin
Daun kari ( den letak lebih sikit pasal biar aroma kari tu membuko selero )
3 Biji buah pelaga
1 Biji bunga lawang
1 Biji kelapa ( santan pekat dan cair )
600 Gram udang kecil basah
3 Biji kentang ( Potong kecil-kecil )
Garam
Gula
Asam keping 2
BAHAN-BAHAN SAYURAN :
1 Bungkus mee kuning
50 Sen taugeh
3 Biji telur rebus
2 Keping tauhu ( tak masuk pun tak apa )
Daun sup/daun bawang (potong halus )
Cili merah ( mayang halus )
CARA MASAKAN :
1. Tumis bawang merah dan putih sehingga naik bau
2. Masukkan pes kari, cili mesin, daun kari, buah pelaga dan bunga lawang
3. Tumis kesemua bahan tadi sehingga naik bau wangi
4. Masukkan santan cair dan kentang-biarkan sekejap
5. Kemudian masukkan udang dan biarkan dengan api sederhana.
6. Setelah kentang empuk, masukkan garam, santan pekat dan gula. Kacau sehingga mendidih.
7. Hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan