PETUA, KISAH MISTERI, RENCAH HIDUP & SUKA SUKA

Jumaat, 19 Ogos 2011

RESEPI : MEE KARI BUJANG

Semalam den teraso nak makan mee kari waktu berbuko, nak beli kek pasar ramadhan takut tak kono dengan selero den. Fikir punya fikir den pun buek keputusan biarlah den masak sondiri ajo mee kari tu, biar ponek tapi puas hati. Selero den berbuko semalam pasal mee kari yang den buek tu, dan tentu kono dengan selero den. Kalau kamu semuo nak raso mee kari selerao den, ni resepinyo :

BAHAN-BAHAN :

10 Biji bawang merah
10 Ulas bawang putih
2 Bungkus kecil serbu kari ( den pakai Baba's pasal lebih ummpphh ) campur dengan air-jadikan pes
1 Sudu besar cili mesin
Daun kari ( den letak lebih sikit pasal biar aroma kari tu membuko selero )
3 Biji buah pelaga
1 Biji bunga lawang
1 Biji kelapa ( santan pekat dan cair )
600 Gram udang kecil basah
3 Biji kentang ( Potong kecil-kecil )
Garam
Gula
Asam keping 2

BAHAN-BAHAN SAYURAN :

1 Bungkus mee kuning
50 Sen taugeh
3 Biji telur rebus
2 Keping tauhu ( tak masuk pun tak apa )
Daun sup/daun bawang (potong halus )
Cili merah ( mayang halus )


CARA MASAKAN :

1. Tumis bawang merah dan putih sehingga naik bau
2. Masukkan pes kari, cili mesin, daun kari, buah pelaga dan bunga lawang
3. Tumis kesemua bahan tadi sehingga naik bau wangi
4. Masukkan santan cair dan kentang-biarkan sekejap
5. Kemudian masukkan udang dan biarkan dengan api sederhana.
6. Setelah kentang empuk, masukkan garam, santan pekat dan gula. Kacau sehingga mendidih.
7. Hidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan