PETUA, KISAH MISTERI, RENCAH HIDUP & SUKA SUKA

Rabu, 24 Ogos 2011

RESEPI : MEE HOON GORENG TOM YAM

Sawadikap...Masakan ni bukan untuk berbuko hari ni. Den buek duo hari lopeh, memandangkan banyak kojo yang den nak buek bebelum menjelangnyo hari rayo, tak sompek den nak masukkan dalam blog. Mee hoon ni memang sepesal punyo resopi pasal den belajar dongan den punyo adik angkat den, dio memang berasal dari sano, orang selatan Siam. Masakan mereko sodap-sodap jugo, banyak jugo yang den belajar dongan dio. Ekau semuo jangan pulak pasal nak belajar memasok masakan siam, ekau ramai-ramai pakat pergi sano pulak. Ambik den punyo resopi dah, copek salin rosepi ni :

BAHAN-BAHAN :

1 Bungkus mee hoon - direndam hingga lembut
2 Biji bawang besar- ditumbuk
4 Ulas bawang putih - ditumbuk
6 Biji cili padi - ditumbuk
1 Genggam udang kering- ditumbuk
2 Sudu besar cili mesin
2 Pek kiub Maggi tom yam
5 Ekor sotong- dipotong bulat
2 Dada daging ayam- dipotong dadu
3 Keping fishcake
6 Biji fishball- goreng untuk hiasan
1 Cawan air
Garam

CARA-CARA :

1. Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga garing
2. Masukkan cili mesin dan gaul sehingga garing
3. Masukkan sotong, ayam, udang dan air
4. Gaul sehingga sotong, udang dan ayam empuk, kemudian masukkan kiub maggi tom yam dan garam.
5. Masukkan fishcake
6. Masukkan mee hoon dan gaul sehingga masak
7. Angkat, hias dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan