PETUA, KISAH MISTERI, RENCAH HIDUP & SUKA SUKA

Khamis, 4 Ogos 2011

RESEPI : TETEL\ DAGING CINCANG ASAM PEDAS

500 gm tetel-direbus empuk
1/2 sudu lada hitam ( kalau suka pedas lebihkan lagi ) ( dihancurkan )
3 helai daun limau perut
minyak masak
garam
1/2 cawan air asam jawa

Bahan Dikisar

30 tangkai cili kering
2 cm lengkuas
1 cm halia
3 cm belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu biji ketumbar
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

Cara-cara :

1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bahan dikisar, lada hitam dan daun limau perut sehingga garing
3. Masukkan daging tetel
4. Masuk air asam jawa
5. Masuk garam secukup rasa
6. Biar sehingga mendidih dan hidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan