1 kg daging
3 cm lengkuas-dihiris
2 keping asam gelugur
2 biji kelapa-diambil santannya
4 sudu besar kerisik
garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS
10 tangkai cili kering
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh lada hitam
BAHAN A DIKISAR
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 batang serai
3 cm kunyit hidup
1 cm belacan
CARA-CARA MEMBUAT :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan dikisar halus hingga naik bau
2. Masukkan daging , bahan A , lengkuas , asam gelugur , santan dan kerisik. Masakkan hingga kuah pekat dan daging empuk .
3. Masukkan garam secukup rasa , daun limau dan daun kunyit . Kecilkan api dan masak lagi hingga kuah hampir kering .
4. Angkat dan sedia untuk dihidang .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan