![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-tBf7raC9OSIlnRF4HNKsuK02Ufr5HxmwgbVfNyleLRR3DhkxRxGVolMhRIEn-gpz-uxHPZUOzsJTK80HpWjOKkVwBEgeF0x4zOEB8WbeJb4-6Zw_PYfHr-i_7h9K-ShejMYbHv9-cKAz/s320/Asam+Pedas+Ekor+Siti+Khadijah.png)
400 gm ekor lembu- direbus hingga empuk
1 labu bawang besar- dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
1 inci kunyit hidup- dikisar
100 gm belacan- dikisar
50 gm daun kesum
300 gm cili kering- dikisar
200 ml air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan kisar , tumis hingga naik baunya
2. Masukkan cili kering yang telah dikisar halus , tumiskan beberapa minit lagi hingga garing
3. Setelah itu masukkan daun kesum dan air asam jawa
4. Masukkan ekor lembu , biar mendidih kemudian masukkan garam , gula dan serebuk perasa . Biarkan mendidih dan daging empuk sebelum ditutup api dan hidangkan .
Salam kenal..
BalasPadamSinggah nak cuba masak asam pedas ekor..;p