PETUA, KISAH MISTERI, RENCAH HIDUP & SUKA SUKA

Isnin, 23 Mei 2011

RESEPI 3 : Asam Pedas Ikan Pari

Bahan A :

500 gram ikan pari ( Dibersihkan )
5 biji bendi ( Dipotong )
2 biji terung panjang ( Dipotong )
1\2 cawan air asam jawa
7 tangkai daun kesum
Garam secukup rasa
Minyak masak

Bahan B ( Dikisar )

20 tangkai cili kering
1 cm belacan
2 sudu makan lada hitam
1 sudu biji ketumbar
5 biji bawang merah
1 cm kunyit hidup

Cara Membuat :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan di kisar sehingga garing .
2. Masukkan air asam jawa dan air . Renehkan sehingga mendidih .
3. Masukkan ikan ,garam ,daun kesum , bendi dan terung . Biarkan sehingga mendidih
4. Pastikan ikan dah lembut baru di angkat .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan